„При Баренбойм всичко звучи леко и плавно, макар изпълненията му да преливат от живот и драма. Душата на всяка творба бива открита и озарена, всяка секунда разказва някаква история, чиста и неопетнена дори и от една единствена неточност в интонация или артикулация [...] това е безспорно вълнуващо изпълнение на една безспорно ефектна програма“  – Gramophone

Чрез своята цигулка Михаел Баренбойм оставя музиката да говори разнообразно и продължително сама за себеси. Изпълненията му са възхвалявани от критиката като смайващи, вълнуващи, до крайност убедителни и спиращи дъха.

Отдаден на същинския класически и роматичен репертоар, той е дълбоко навлязъл и е особено разпознаваем и отличаващ се в своите изпълнения на съвременна музика и музика от 20 в. Радва се на дълго сътрудничество с Пиер Булез, чиито пиеси изпълнява редовно на концерти с Ансамбъл Булез.  Записал е и двете композиции на Булез Anthèmes 1 & 2 за Accentus Music. Вторият му солов запис, който представя творби от Шарино, Тартини, Берио и Паганини, издаден през януари 2018 е приет възторжено от критиката като „визионерска програма“(BBC Music Magazine) и „спираща дъха, пленителна, пълна с блестящи открития“ (The Strad).

Последните му върхови постижения включват изпълнение на концерта за цигулка от Шьонберг, дебют с Берлинска филхармония под палката на В. Петренко. Следват успешни дебютни изпълнения на същия концерт с Виенските филхармоници с диригент Д. Баренбойм, с Чикагския симфоничен оркестър с диригент А. Фиш и Израелската филхармония с диригент Зубин Мета. Прави още едно турне с Израелската филхармония  с диригент Дж. Носеда, изпълнявайки концертите за цигулка от Брух и Чайковски, участва и във фестивала Дж.Енеску с оркестър Philharmonia и Първия цигулков концерт на Прокофиев, а с филхармонията на БиБиСи изпълнява Концерта за цигулка на Берг.
През сезон 18/19 му предстоят дебютни изпълнения с филхармонията на Лос Анджелис Кконцерт за цигулка No.1 от Моцарт под палката на Г. Дудамел,  с Кралската филхармония на Ливърпул и Концерта за цигулка на Берг с диригент Роберт Тревино, със симфоничния оркестър на Сан Диего, Дрезденска филхармония, оркестъра на Минаш Жерайс (Бразилия)  и  симфоничния оркестър на Тенерифе с концерт за цигулка от Глазунов.

Предстои му и премиера на Insel der Sirenen от Й. Видман  за цигулка и струнен оркестър в зала Пиер Булез в Берлин, както и на Първия концерт за цигулка No.1 от К. Рустом под диригентството на Лахав Шани. Предстоящи са и рецитали в залата на Парижката филхармония, в зала Пиер Булез, в Аудитория Гулбенкян, на фестивала Монтеверди, в Градината на розите в Манхайм и в програмата на Cal Performances в Бъркли. Освен това ще има и турне в Европа с Йерусалимския фестивал за камерна музика, а заедно с баща си Даниел Баренбойм и челиста Киан Золтани, като новосформирано клавирно трио, ще изпълнят всички клавирни триа от Моцарт и Бетовен на фестивала в Залцбург и в зала Пиер Булез.  

През изминалите сезони Михаел прави дебют с Мюнхенска филхармония, Симфоничния оркестър на Баварското радио, Симфоничния оркестър HR, Гюрцених оркестър от Кьолн, Люксембургска филхармония, оркестъра  Academy of St. Martin in the Fields, оркестъра на фестивала Maggio Musicale Fiorentino във Флоренция, Филхармонията на Ла Скала, оркестър Tonhalle, оркестъра на Academia Santa Cecilia, оркестър Гулбенкян, Испанския национален оркестър, Шанхайския симфоничен  оркестър, Симфоничния оркестър на Гуангжу, Ансамбъл Булез и много други.   
Като солов изпълнител Михаел изнася рецитали в такива концертни зали като: Роял Албърт Хол (PROMS), зала Уигмор и Център Барбикън в Лондон, Карнеги хол, в залата Elbphilharmonie в Хамбург, концертната зала в Дортмунд, зала Булез, операта в Сидни и центъра за рецитали в Мелбърн,  в  залите на Teatro San Carlo в Неапол и Teatro Comunale в Болоня и в центъра за изкуства Kumho в Сеул.

Михаел е сред основателите на квартет Erlenbusch, с който често гостува на фестивалите в Люцерн, Вербие, Залцбург, Рейнгау, Бетовенфест в Бон , Екс-ан-Прованс, клавирен фестивал в Рур, Гранада и Йерусалимския фестивал за камерна музика. Музицира редовно с майка си пианистката Елена Башкирова, както и  с такива артисти като Франц Хелмерсон, Юлиян Стекел, Гай Браунщайн, Денис Кожукин, Андраш Шиф, Марта Аргерих и много други.  

Паралелно със соловите си изяви и рецитали, Баренбойм е концертмайстор на оркестъра West-Eastern Divan и непрестанно участва активно в образователни дейности. Той ръководи и факултета за камерна музика в новооснованата академия Barenboim-Said, зедно с това прави майсторски класове по цял свят.

Avatar
MARCH MUSIC DAYS INTERNATIONAL FESTIVAL
МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСВТИВАЛ МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ
SPONSORS, PARTNERS, DONORS • СПОНСОРИ, ПАРТНЬОРИ, ДАРИТЕЛИ
MEDIA PARTNERS • МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ