Лукас Генюшас свири с брилянтност на победител, но и със зрялост която пресъздава архитектурата на творбата, така както и с изразителност която не привлича подчертано вниманието към себе си. в-к Гардиан  


Роден в Москва през 1990, Генюшас започва да учи пиано на 5-годишна възраст в подготвителния факултет на музикалния колеж Ф. Шопен в Москва, който завършва с отличие през 2008. Роден е в семейство на музиканти и работи интензивно под ръководството на баба си – знаменитата Вера Горностаева, изтъкнат преподавател и професор в Московската консерватория – факт, който  изиграва съществена роля за неговото музикално развитие. Това ранно израстване му помага да стане лауреат на редица големи клавирни конкурси като: Gina Bachauer в Юта и Международния конкурс Ф. Шопен през 2010 (сребърен медал). Две години по-късно получава немската наградата за пиано във Франкфурт на Майн. Най-скорошната му и най-важна награда е сребърен медал на XV конкурс Чайковски в Москва през 2015.  
   
Концертира с редица оркестри сред които: Симфоничният оркестър на Торонто, Филхармоничният оркестър на Френското радио, Симфоничният оркестър NHK, Петербургската филхармония, Кремерата Балтика, Симфоничният оркестър на град Бирмингам, както и под диригентството на Валери Гергиев, Михаил Плетньов, Шарл Дютоа, Андрей Борейко, Саулюс Сондецкис, Дмитри Ситковетски, Антони Вит, Дмитри Лис и много други. Международната му кариера го отвежда до такива престижни зали и фестивали по цял свят като Рейнгау, Рур, Локенхаус, La Roque D'Antheron, Piano aux Jacobins в Тулуза, Аудиториума в Лувъра, зала Wigmore в Лондон, както и редица концертни зали в Русия и Южна Америка.       

Върховите му изпълнения през сезон 2016/17 включват блестящи рецитали в зала Верди в Милано, Мариински театър в Санкт Петербург, Голямата зала на Московската консерватория. Неотдавна участието му в поредицата концерти Pro Musica в Монтреал и Phillips Collection във Вашингтон получава огромно одобрение от критиката.    
 
През сезон 2016/17 Лукас участва отново във фестивалите La Roque D'Antheron и Вербие и дебютира с рецитал на фестивалите Frick Collection в Ню Йорк и Шлос-Елмау. Предстоят му важни ангажименти с Александър Ведерников и Филхармоничния оркестър в Оденсе (Дания), в залата Бунка-Кайкан в Токио и в Макау.  

Лукас има обширни музикални интереси и изследва широк репертоар, обхващащ творби от барока до съвременната музика. Репертоарът му включва от клавирните концерти на Бетовен, през цикъла ‘Ludus Tonalis’ на Хиндемит и стига до огромния руски репертоар от Чайковски до Прокофиев. Той е запален изпълнител и на камерна музика, изключително любопитен към нови творби на съвременни композитори, които изпълнява с огромно удоволствие. Това не пречи и „да съживява“ рядко изпълняван репертоар.      

Тези аспекти от неговата кариера намират отражение в неговата дискография, високо оценена от критиката. Тя включва неотдавна направения запис на всички прелюдии от Рахманинов (Piano Classics), ‘The Emancipation of Dissonance’ (творби от Десятников, Арзуманов и Рябов ), компакт-диск с творби за цигулка и пиано заедно с Айлен Причин (Melodiya), по- ранни записи на етюдите от Шопен оп.10 и оп.25, както и сонати от Брамс и Бетовен .  
 
На 15 години получава грантът Млади таланти на Руската федерция, а две години по-късно и наградата Надарени младежи на 21 в. Лукас получава и много награди и признание за своя талант и в родината си Литва, където като виден изпълнител изнася редовно концерти. От 2015 Лукас е представителен артист на базирания в Торонто филантропски проект "Looking at the stars", който цели да представи класическата музика в институции и организации (затвори, болници и приюти), в които хората нямат възможност да я чуят и съпреживеят на живо в обичайните за целта зали.       

Avatar
MARCH MUSIC DAYS INTERNATIONAL FESTIVAL
МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСВТИВАЛ МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ
SPONSORS, PARTNERS, DONORS • СПОНСОРИ, ПАРТНЬОРИ, ДАРИТЕЛИ
MEDIA PARTNERS • МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ