Йордан Камджалов е първият чужденец, избран единодушно едва на 30-годишна възраст за Генерален музикален директор и главен диригент на град Хайделберг.

Прекратява предсрочно договора си, поставяйки за приоритет международната си дейност и творческите визии. От 2018 е Музикален директор и главен диригент на Хърватската национална опера и филхармония в Риека – Европейска столица на културата през 2020.

Дирижира водещи оркестри в Берлин, Лондон, Цюрих, Лос Анджелис, Токио, Бостън, Лисабон и др. Съосновател е и член на Съюза на генералните музикални директори и главни диригенти на Германия. Избран е от Лондонска филхармония за един от тримата най-добри диригенти на своята генерация. Избран е също от Немското радио за един от тримата най-добри диригенти на Германия за 2011 и от Българското национално радио за Музикант на годината. Удостоен е с над 10 престижни международни отличия.

През октомври 2017 Йордан Камджалов получава най-престижната награда за класическа музика в Германия Echo Klassik, заедно с клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров в категорията Запис на концерти от 20/21 век. NASA и Международният център по астрономия (IAU) наричат на негово име астероид през 2014.

През 2010, едва на 29-годишна възраст, създава фондация за подпомагане на млади български творци. Посланик е на българската култура по света – Superbrands International.

Авторитетното издателство Kubon & Sagner отпечатва книгата Звукови светове. Диригентът Йордан Камджалов на немски език с резюме на 7 езика, представяща уникалните му търсения на единение между музика, философия и наука.

През 2014 поема отговорността да създаде нова концептуална платформа с проекта   Genesis Orchestra. През ноември 2018 открива Академия Музика, органична следваща стъпка на концептуалната културна платформа.

Avatar
MARCH MUSIC DAYS INTERNATIONAL FESTIVAL
МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСВТИВАЛ МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ
SPONSORS, PARTNERS, DONORS • СПОНСОРИ, ПАРТНЬОРИ, ДАРИТЕЛИ
MEDIA PARTNERS • МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ