Марко Дзамбели е роден в Генуа през 1960. Започва да учи пиано на седем години и завършва обучението си на орган с диплома от Консерватория „Паганини“ през 1983.

Получава първа награда за виртуозност в класа на  Лайнъл Рог в Женева през 1986, а през същата година получава и втора награда на Органовия конкурс в Калтерн. Свири камерна музика, акомпанира на инструменталисти и певци и представя множество рецитали до 1988.

През 1989 диригент на хора на Лионската опера и получава възможността да бъде избиран за асистент от видни диригенти като М. Арена, Б. Кампанела, Е. Кривин, Н. Маринър и Д. Е. Гардинър. Така дирижирането става „естествено“ развитие, резултат от всички тези разнообразни по своята форма ангажименти.

От 1994 дирижира симфоничен и оперен репертоар на пет континента (от Скандинавия до Израел, от САЩ до Далечния Изток, от Нова Зеландия до Мексико), но работи основно в Европа, където работи с оркестри като Лондонска филхармония, Кралската филхармония на Ливърпул, BBC NOW, OSPA, TSO,  Филхармонията на Монако, Йерусалимския симфоничен оркестър, Пражката филхармония, оркестъра на Унгарското радио и др.
Работи самостоятелно или с артисти от класата на Джулиан Лойд Уебър, Питър Виспелуей, Лео Нучи и Роландо Вилазон в концертни зали като Мюнхенската филхармония, Берлин и Кьолн, Гевандхаус, Операта във Франкфурт, TCE в Париж, „Smetana Hall“ в Прага, „Tivoli Auditorium“ в Копенхаген, „Ranieri III“ в Монте Карло, Националната концертна зала в Дъблин, Зала „Чайковски“ в Москва и др.
В родината си дирижира в Театър „Сан Карло“ в Неапол, Театър „Реджио“ в Парма, в Торино, Венеция, Каляри, Генуа и др.
Записва за БиБиСи, Чешката телевизия и Virgin Classics, дирижира на първото публично представяне на „Фалстаф“ на М. У. Балф, чиито запис на живо, продуциран от RTÉ lyric fm / Naxos, получава най-високите отличия от международната критика. Същият лейбъл издава "For Eternity", където той дирижира Националния симфоничен оркестър RTÉ и ирландското сопран Селин Биърн за първия ѝ солов албум.
Освен диригентските си ангажименти, Марко е сериозно привлечен от работата с младите хора и приема с ентусиазъм нарастващия брой предложения към него от академии, консерватории и младежки оркестри от цял свят.
Не слачайно Марко инициира концертната серия "Concerti del Gonfalone", в която професионалисти и студенти/ученици свирят заедно с полупрофесионален хор във великолепна малка църква от XVII в., намираща се в един от "трудните" квартали на Генуа, в опит да докаже, че класическата музика може да бъде върната в ежедневието на хората.

Avatar
MARCH MUSIC DAYS INTERNATIONAL FESTIVAL
МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСВТИВАЛ МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ
SPONSORS, PARTNERS, DONORS • СПОНСОРИ, ПАРТНЬОРИ, ДАРИТЕЛИ
MEDIA PARTNERS • МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ