Светлин Русев е роден през 1976 в Русе. Започва да свири на цигулка на петгодишна възраст в НУИ Проф. Веселин Стоянов под ръководството на своята майка. През 1991 постъпва във Висшата национална консерватория за музика в Париж, в класовете на Жерар Пуле, Деви Ерли и Жан-Жак Канторов. През 1994 журитo на Консерваторията единодушно го награждава с Първа награда за цигулка и Първа награда за камерна музика.

Носител е на множество международни награди, най-престижните сред които са от конкурсите в Индианаполис, Мелбърн и Маргарита Лонг-Жак Тибо. През 2001 е отличен с Голямата награда, Специалната награда на публиката и Специалната награда за най-добра интерпретация на концерт от Й. С. Бах на Първия международен конкурс в Сендай, Япония. По време на изложбата Midem в Кан през 2000 г. е определен за класическо откровение на aсоциацията Адами, а през 2001 е избран за спонсорство от Корпоративната фондация на Natexis-Banques Populaires.

Свири редовно като солист с различни оркестри от ранга на Националния оркестър на Франция, Филхармоничния оркестър на Френското национално радио, Сеулската филхармония, Филхармонията на Токио, Филхармонията на Сендай, Симфоничния оркестър на Индианаполис, Филхармонията Джордже Енеску – Букурещ, Оркестъра на Румънското национално радио, СО на БНР, Президентския оркестър – Анкара, Филхармонията на Йоханесбург и други оркестри в САЩ, Латинска Америка, Азия и Европа.

Работи с диригенти от класата на Мунг-Вун Чунг, Леон Флайшер, Йехуди Менухин, Юзо Тояма, Марек Яновски, Реймънд Лепърд, Джон Акселрод, Ари ван Бейк, Франсоа-Ксавие Рот, Жан-Жак Канторов, Денис Ръсел Дейвис, Лионел Бренге, Лео Хосейн, Емануел Кривин, Мико Франк.

Свири на най-престижните концертни сцени по света: Болшой театър, Сънтори Хол, Sumida Triphony Center Hall, Център за изкуства – Сеул, зала Плейел, ЮНЕСКО, Театър Шанз-Елизе, Театър Шатле, Citédela Musique, Театър Dela Ville, Halleaux Grainsde Toulouse, Arsenal de Metz, Национална концертна зала Бела Барток – Будапеща, Alte Oper – Франкфурт, Palais des Beaux Arts в Брюксел и др.

Като особено търсен партньор в камерната музика, работи с имена като Мунг-Вун Чунг, Жан-Марк Луизада, Филип Касар, Ерик льо Саж, Антоан Тамести, Владимир Менделсон, Ксавие Филипс, Пол Майер, Филип Бернол. Член е на триото Русев–Салк–Розанова и на ансамбъл Тангисимо. След високо оценения запис с пианистката Елена Розанова на творби от Панчо Владигеров, Светлин Русев записва Concerto Funebre от Карл Амадеус Хартман с оркестъра на Оверн, под диригентството на Ариван Бейк. През 2009, отново с Елена Розанова, записват за Integral Classic произведения от Е. Изаи, Ц. Франк и Камий Сен-Санс, a през 2010 заедно с пианиста Фредерик д'Ориа Никола записва третите сонати от Едвард Григ и Николай Метнер за Fondamenta.

От 2005 Светлин Русев е концертмайстор на Филхармонията на Френското радио, а от 2007 до 2016 е концертмайстор и на Филхармонията на Сеул. Професор е по цигулка в Националната висша консерватория в Париж. От есента на 2017 поема и престижната позиция на концертмайстор на Оркестъра на Романска Швейцария в Женева, както и преподавателското място в едно от най-реномираните учебни заведения в Европа Haute École de Musique (HEM) – Женева.                                                                                                                       

Удостоен е с наградата Музикант на годината на БНР за 2006. Двукратен носител е на наградата Кристална лира на Съюза на музикалните и танцови дейци в България през 2006 и 2016. Носител е на Награда „Русе“ за изкуство, култура, образование и наука и на почетното отличие на Община Русе „Плакет Русе“.

От 2017 година е артистичен консултант на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в родния си град Русе.                                                                                                                       

Светлин Русев свири на цигулка Страдивари от 1710 г. Camposelice, предоставена му от Музикалната фондация Nippon.

Avatar
MARCH MUSIC DAYS INTERNATIONAL FESTIVAL
МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСВТИВАЛ МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ
SPONSORS, PARTNERS, DONORS • СПОНСОРИ, ПАРТНЬОРИ, ДАРИТЕЛИ
MEDIA PARTNERS • МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ