Мирослав Петков е роден през 1989 в черноморския град Варна. От единадесет годишна възраст започва да развива уменията си по тромпет, с помощта на неговия пръв учител Иван Илиев. Още тогава става популярен като виртуозен млад солист на класическата сцена.

След завършване на образованието си в НУИ „Д. Христов“ във Варна, той продължава да развитието си в Германия като студент при проф. Макс Зомерхалдер.

По време на следването си в Детмолд Мирослав започва да жъне международни успехи като печели едни от най-престижните международни конкурси, сред които Yamaha International Trumpet Contest, ARD Musikwettbewerb, Concorso Internazionale Citta di Porcia.

Постига забележително развитие в оркестровата си кариера. След четири години като първи тромпет в Националния театър в Манхайм, Германия, той е избран за първи тромпетист в един от най-престижните оркестри в света – Кралският Концертгебау в Амстердам, където работи с елитни диригенти и изпълнители от цял свят.

Мирослав Петков е считан за един от солистите на новото поколение, утвърждавайки активната си солова и преподавателска дейност в различни точки на света.

Още от ранно детство, паралелно с класическото си образование, Мирослав се интересува от фолклора и проникването му в съвременната музика и джаза. Това му дава възможност да свири, работи и експериментира с музиканти от различни жанрове на музикалното изкуство.

Avatar
MARCH MUSIC DAYS INTERNATIONAL FESTIVAL
МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСВТИВАЛ МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ
SPONSORS, PARTNERS, DONORS • СПОНСОРИ, ПАРТНЬОРИ, ДАРИТЕЛИ
MEDIA PARTNERS • МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ