Ученик на Херберт фон Караян в Берлин и Серджиу Челибидаке в Мюнхен, Кристиян Мандял се счита за един от най-значимите румънски диригенти на нашето време. Развива дейността си без прекъсване в продължение на четири десетилетия.

Между 1987 и 2002 Мандял е главен диригент и музикален директор на Букурещката филхармония. Става свидетел на възхода й на международната сцена и оставя след себе си институция – архетип в музикалната сфера.

Освен позициите, които заема в Румъния, от 1999 до 2002 е артистичен директор на Северо-израелския оркестър в Хайфа, а от 2001 до 2008 – на Баския национален оркестър на Сан Себастиян. От 2000 до 2003 е постоянен диригент на Симфоничния оркестър на Болцано и Тренто; през 2005 е първият диригент, който получава титлата главен гост диригент в 150-годишната история на оркестър Хале в Манчестър; сезон 2006 – 2007 е в Белградската филхармония, а от 2006 до 2013 година – в Копенхагенската филхармония.

Работи с повечето от водещите световни оркестри, сред които Лондонският симфоничен оркестър, Лондонската кралска филхармония, Симфоничният оркестър на Би Би Си, Симфоничният оркестър на Бирмингам, Кралската филхармония на Ливърпул, Мюнхенската филхармония, Щатскапеле Дрезден, Щатскапеле Берлин, Виенският оперен оркестър, Берлинският оперен оркестър, Чешката филхармония, Пражкият симфоничен оркестър, Оркестърът на радио Прага, Израелската филхармония, Белгийският национален оркестър, Оркестърът на Санта Чечилия в Рим, Националният симфоничен оркестър на RAI Торино, Симфоничният оркестър на Барселона, Гьотеборгският симфоничен оркестър, Филхармониите на Токио, Сао Паоло, Хелзинки, Монте Карло, Копенхаген, Москва, Варшава, София, Белград, Загреб и мн. др.

Участва в голям брой фестивали, включително на фестивалите в Единбург, Тиволи, Блумингтън, Сан Себастиан, Истанбул, Анкара, Атина, Солун, Лисабон, Братислава, Белград, Токио и Прага. Сред множеството международни прояви е важно да се споменат участията му в Международния фестивал Джордже Енеску в Букурещ, на който Мандял е артистичен директор.

Работи активно и със световни артисти от класата на М. Венгеров, К. Цимерман, В. Репин, Ю. Рахнин, В. Мулова, И. Фауст, Р. Лупу, И. Котрубаш, Р. Брусон, М. Ростропович, А. Лароча, И. Погорелич, Н. Фрейре, Г. Опиц, Г. Соколов, Б. Березовски, И. Гитлис, Л. Кавакос, Ш. Минц, Ф. П. Цимерман, М. Андре, Е. Бромфман и др.

В качеството си на симфоничен и оперен диригент, Кристиан Мандял прави стотици концерти в повече от 36 страни, а неговото музициране вдъхновява публика от цял свят. Обширният му репертоар е фокусиран предимно върху музикални произведения от 19. и началото на 20. век. Дирижира над 60 премиерни концерта на творби от румънски и чуждестранни композитори, включително и лично посветени на него произведения. Мандял е неуморим разпространител на творчеството на Джордже Енеску, чиято музика популяризира по целия свят. Той е първият, който представя неговата прочута опера Едип на британската и италианската публика. От 2008 е председател на Дружеството Енеску в Лондон.

Сред 25-те компактдиска, включващи повече от 50 заглавия, записва 16 албума с Филхармония Джордже Енеску, в това число пълната колекция от симфонични творби на Брамс в 9 албума, издадени в Германия и САЩ през 1996 по повод 100-годишнината от смъртта на композитора, и пълната колекция от симфонични творби на Джордже Енеску в 7 албума. Неговият запис на Девета симфония от А. Брукнер с Хале оркестър е обявен за най-добрия запис на музика от Брукнер, правен някога от британски оркестър.

Номиниран е за една от десетте най-влиятелни личности на Румъния и е награден с най-високите държавни отличия за дейността си в областта на културата.

Роден е през 1946, завършва средното музикално училище в Брашов, след което продължава в Музикалната академия в Букурещ, където изучава дирижиране, пиано и композиция. По-късно е ученик на Херберт фон Караян в Берлин (1980) и Серджиу Челибидаке в Мюнхен (1990). През 1977 е назначен за постоянен диригент на филхармонията в Тургу Муреш, където остава за три сезона. От 1980 до 1987 е постоянен диригент на филхармонията в Клуж-Напока (Трансилвания).

През цялата си кариера Кристиан Мандял е активно ангажиран с обучение и насърчаване на младите музиканти. Води майсторски класове в университетите в Блумингтън и Рутгерс в САЩ, Кралската северна музикална академия в Манчестър и в Музикалния колеж в Токио.

През последните шест години концентрира усилията си върху развитието на Румънския национален симфоничен оркестър, който за рекордно кратко време еволюира в достоен представител на съвременната румънска музикална култура. Посредством своите национални и международни изяви, Румънският национален оркестър бързо се утвърждава като достоен посланик на Румъния по света.

Avatar
MARCH MUSIC DAYS INTERNATIONAL FESTIVAL
МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСВТИВАЛ МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ
SPONSORS, PARTNERS, DONORS • СПОНСОРИ, ПАРТНЬОРИ, ДАРИТЕЛИ
MEDIA PARTNERS • МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ