“…великолепен пианист и музикант…” Карнеги Хол (New York Concert Review)
“…неговите интерпретации прескачат всякакви ограничения…” Берлинска филхармония (Klassik in Berlin)
“…спираща дъха абсолютно омагьосваща чувствителност…” Уигмор Хол Лондон

Каспарас Уинскас е световноизвестен пианист, високо ценен от критиците за неговата виртуозност и романтичен стил. Уинскас свири на най-големите и значими световни сцени– Карнеги Хол в Ню Йорк, Берлинската филхармония, Уигмор Хол в Лондон, Аудиторио Насионал в Мадрид, Кенеди Център във Вашингтон и др.

Най-скорошните му изпълнения включват концерти с Кралския камерен оркестър на Валония (Белгия), Литовския държавен симфоничен оркестър, Северночешката филхармония (Чехия), Филхармония Зюдвестфален (Германия), фестивал Piano Stars (Латвия), Краковската филхармония (Полша), соло рецитали в Уигмор Хол, концертна зала BoZar в Брюксел, Брюкселския пиано фестивал, фестивал Nordland Musikkfestuke в Бодо (Норвегия), турне от серията Fantastic Pianist в Япония, също така камерни рецитали в Норвегия и Литва заедно с лауреата от Международния конкурс Чайковски – цигуларя Никита Борисо-Глебски, концертно турне в дуо с пианиста Евгени Божанов, както и камерни концерти с легендарния виолончелист Александър Князев, и с победителя от Международния конкурс Чайковски (Москва, 2015) – челиста Андрей Йоница.

Уинскас е чест гост на много международни музикални фестивали из цяла Европа и САЩ, сред които фестивал Аспен (САЩ), Музикалния фестивал на Хемптънс (САЩ), South Shore Music (САЩ). Освен това е участвал и като солист на фестивала Verbier като носител на Гран При Ройтерс, връчвана от фестивала. Неговият широкоспектърен репертоар включва творби от редица композитори – от Й. С. Бах до 20 век, и все пак композиторите от ерата на романтизма доминират значително. Наскоро излезе неговият компактдиск – рецитал с творби от Шопен, както и DVD на концерта му на живо с Берлинската филхармония. Най-новият диск с 12 етюда от Шопен, Соната № 2 от Рахманинов и миниатюри от Дебюси е издаден от британската компания Stone Records през септември 2015.

Често e канен по радиа и телевизии, включително BBC Radio 3; радиостанцията за класическа музика на New York Times, Литовските национални телевизия и радио и др. През лятото на 2010, Уинскас става артистичен директор на Летния фестивал и академия New Musical Generation, в който кани най-реномираните музиканти от 10 страни, които дават концерти в продължение на 10 дни и паралелно с това обучават участници в академията от цял свят. Освен това активно дава майсторски класове, организирани от Националното училище по изкуствата Чурлионис в Литва, както и в Литовската академия за музика и театър.

Наред с концертната си кариера, Уинскас участва и в програми за популяризиране на класическата музика сред младежите. От 2006 той развива образователна програма по класическа музика в училищата в Литва. Целта на проекта е да представи на живо тази музика на младите хора. Проектът се оказва изключително успешен и много добре приет от учениците. За целия период на този проект, около 8 000 ученика са слушали на живо класическа музика.

Каспарас Уинскас е роден в Литва. Започва да свири на пиано на 6-годишна възраст. Учи в Литовската академия за музика и театър, където придобива докторска степен, в Музикалния университет Фредерик Шопен във Варшава (при проф. Бугай), и в Juilliard School в Ню Йорк (при проф. Калихщайн), като носител на стипендията Владимир Хоровиц.

Уинскас изразява голямо признание и благодарност към д-р Болеслав Навроки и Шерил Голд за изключителната подкрепа в развитието на неговата кариера.

Avatar
MARCH MUSIC DAYS INTERNATIONAL FESTIVAL
МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСВТИВАЛ МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ
SPONSORS, PARTNERS, DONORS • СПОНСОРИ, ПАРТНЬОРИ, ДАРИТЕЛИ
MEDIA PARTNERS • МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ