Винфрид Холценкамп е роден през 1970 в семейство на музиканти. Израстването в къща, пълна с инструменти му дава много възможности да експериментира, като започва с тромбон и пиано. На 17 години преминава към контрабаса, избирайки го за свой инструмент.

Едновременно с обучението си по класически контрабас при Вайт-Петер Шюслер в Кьолнската консерватория, учи и джаз-контрабас при Дитер Мандершайд. Завършва консерваторията в Кьолн  с отличие, а 2 години по-късно се дипломира в специалност концертни изпълнения. Като млад класически контрабасист, трупа опит като музикант в Националния и в Регионалния младежки оркестри.

Докато е в Кьолн, воден от пространните си музикални интереси, Винфрид открива тангото, клезмер жанра и музикалния театър. Присъединява се към една клезмер-група и паралелно с това основава заедно с Мурат Кошкун квартет с репертоар от Изтока. Участва в продукции на оперите в Кьолн и Мьонхенгладбах/Крефелд. В продължение на 2 години е главен контрабасист в дюселдорфската продукция „Кабаре“. Има записи за немските радиа WDR и SWR и концертира из цяла Германия заедно с Филхармонията на Бон.

Неговата любопитна музикална същност го кара да търси музикална форма, в която да може да комбинира качествата си на класически музикант и любовта си към ритмичната музика. През 2001 със стипендия от DAAD Винфрид заминава за една година за Аржентина да учи танго в Буенос Айрес, където истински се впуска в света на тангото. В Буенос Айрес учи танго в Escuela de Musica Popular de Avellaneda при Емилио Балкарсе. Освен това учи и при известните танго контрабасисти Хектор Консоле (басиста на Астор Пиацола), Хорасио Карбаркос, Алсидес Роси, Даниел Буоно, Оскар Джунта, Игнасио Варшауски и Серхио Ривас.

В Германия Винфрид бързо се утвърждава като водещ контрабасист на европейската танго сцена и започва сътрудничество с музиканти като Марсело Нисинман (ставайки член на дуото Нисинман-Холценкамп, както и на групата на Нисинман – Tango Factory), Даниел и Михаел Зисман (присъединявайки се към 676 Nuevo Tango на Цисман), бандонеоиста Уилям Сабатие (и неговото трио Tango Sensations), както и с групи като Fracanapa, Orquesta Tipica Silencio, Tango Si, Quinteto Luziano Jungman и др. Поканен е да се присъедини към Емилио Балкарсе и неговия оркестър Escuela de Tango заедно с доайена на съвременното танго Густаво Бейтелман в един исторически концерт в легендарната зала Театро Колон в Буенос Айрес.

В последно време Винфрид работи с прочутите квартети Vogler и Mandelring. Партнира си с пианистката Рагна Шимер в записите й на творбите за орган от Хендел заедно с аранжора Стефан Малцев, саксофониста Петер Венигер и тромпетиста Гералд Презенсер.

Ангажиментите му го отвеждат до различни кътчета на света: от Берлин до Париж и Лондон, от Москва до Бейрут, Лисабон и Рейкявик. Няколко години Винфрид преподава, както и свири като участник на танго фестивала в Тарб, по препоръка на легендарния бандонеоист Алфредо Маркучи.

Avatar
MARCH MUSIC DAYS INTERNATIONAL FESTIVAL
МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСВТИВАЛ МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ
SPONSORS, PARTNERS, DONORS • СПОНСОРИ, ПАРТНЬОРИ, ДАРИТЕЛИ
MEDIA PARTNERS • МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ