Клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров е един от най-търсените клавирни ансамбли в света през последните години.Едва два месеца след създаването си, дуото – днешен носител на наградата ECHO CLASSIC – предизвиква истинска сензация като печели безапелационно няколко големи конкурса в рамките само на две години - конкурса ARD в Мюнхен, конкурса Dranoff в Маями, конкурса в Токио и конкурса Белини в Сицилия. Това постижение остава ненадминато от други артисти и досега.

 

Оттогава до днес Аглика Генова и Любен Димитров са аплодирани от публиката и пресата по целия свят и изнасят концерти в най-престижните зали и фестивали на всички континенти. Сред тях са Библиотеката на Конгреса на САЩ и Националната галерия във Вашингтон, фестивалите Schleswig-Holstein, Ludwigsburg, Rheingau, Schwetzingen, City Hall в Кейп Таун, Herkulessaal в Мюнхен, Liederhalle в Щутгарт, фестивалите в Гщаад и Музикално лято MDR, Konzerthaus в Берлин, Beethovenhalle в Бон и Кьолнската филхармония, фестивалите Европейски музикални седмици в Пасау, Варненско лято, Софийски музикални седмици, Мартенски музикални дни – Русе, La Roque d'Antheron във Франция и Al Bustan в Бейрут, Casals Hall в Токио, Poly Theatre в Пекин и Teatro Municipal в Рио де Жанейро, както и Ravello Festival, Woodstock Mozart Festival, Festival Miami, Chopin Piano Festival и др.

По покана на Олимпийския Комитет дуото участва в концерт за откриването на Зимните олимпийски игри в Солт Лейк Сити през 2002 в САЩ и на Световното първенство по волейбол в Триест през 2010, изнася концерти на световното изложение EXPO 2000 в Хановер, открива Конкурса за пианисти Падеревски в Полша през 2010 и американската централа на Bacardi в Маями през 2013. През същата година Генова и Димитров участват в Радио Ден 1913-2013 на Радио WDR в Кьолн и са приветствани на борда на новия луксозен лайнер MS Europe 2 на път за Дубай, в рамките на неговото официално откриване.

През 2014 Генова и Димитров са Artists in Residence и ментори на Международния музикален фестивал в Гщаад. Участват и в множество международни телевизионни и радиопредавания. Портретния документален филм за тях „Етюд за два рояла“, продуциран и излъчен по БНТ се радва на изключително голям интерес. Под палката на именити диригенти като Ейджи Оуе, Ари Разилайнен, Хану Линту, Стефан Блуние, Джон Карю, Емил Табаков, Улф Ширмер, Алън Франсис, Йордан Камджалов, Робин Гритън, Александър Калайджич, Габриел Фелц, Александър Рудин, Андреас Херман и Йоханес Шлефли дуото Генова - Димитров изнася концерти с водещи оркестри и хорови състави по целия свят – Мюнхен, Лос Анджелис, Маями, Хамбург, Йоханесбург, Дърбан, Хановер, Бон, Бейжинг, Щутгарт, Кейп Таун, София, Киев и Букурещ.

Сред най-забележителните изяви през този сезон са издаването на новия им компактдиск със СО на БНР и Генезис Оркестра с диригент Йордан Камджалов (cpo Records); редица рецитали и концерти с оркестър в Европа, Азия, Америка и Африка; студийни записи на новия компактдиск с рецитал по Кьолнското радио WDR, както и майсторски класове Cloister Michaelstein в Германия и в рамките на Международната лятна академия Алегра в Русе (България).

Аглика Генова и Любен Димитров притежават завидна дискография – 14 компактдиска, реализирани за компаниите CPO Records и Gega New, получават блестящи отзиви и висок рейтинг от международните звукозаписни списания и радиостанции. През 2017 дуото получава наградата ECHO CLASSIC за техния диск „Бела Барток и Виктор Бабин – концерти за две пиана“ заедно със СО на БНР под диригентството на Йордан Камджалов (cpo Records). Същият компактдиск е номиниран и за наградата на немската звукозаписна критика. Освен записите на множество световни премиери, като концерт от Виктор Бабин, интегралите на творбите за клавирно дуо на Дмитрий Шостакович, Йохан Кристиан Бах, Муцио Клементи и Панчо Владигеров, албумите им America for Тwo и Maurice Ravel - Favourite Flavors са високо оценени навсякъде по света.

Специален акцент в дискографията на музикантите представляват техните записи с оркестър Мартину и Шнитке – Концерти за две пиана с Радио-филхармоничния оркестър на NDR под диригентството на Ейджи Oуe, Френски концерти – Мийо, Пуленк, Казадесю със SWR Радио-оркестъра на SWR и диригент Алън Франсис и Менделсон – Концерти за две пиана № 1 & 2 с Мюнхенския радио-оркестър и диригент Улф Ширмер. Компактдискът Аренски – Пет сюити за две пиана, който артистите посвещават в памет на техния учител Владимир Крайнев, е окачествен от медиите по цял свят като определящ новите тенденции, а албумът Ференц Лист - Творби за две пиана, е определен като празник на музиката на Лист. По случай 20-годишнината на дуото през 2015 CPO Рекърдс реализира специален компактдиск „Genova & Dimitrov – 20 Years“, който предизвика фурор сред радиостанциите по света.

Генова и Димитров редовно журират значими международни конкурси за соло и дуо пиано като конкурса ARD в Мюнхен, Международния клавирен конкурс в Алмати, Международния конкурс „Франц Шуберт“ в Русе, а през 2010 г. двамата пианисти са привлечени за художествени ръководители на конкурса за клавирни дуа Dranoff в Маями. Те водят множество майсторски класове по целия свят, сред които се открояват ежегодната академия за клавирни дуа Cloister Michaelstein в Бланкенбург/Харц, Германия през януари, и лятната музикална академия Алегра в Русе. От 2009 са ръководители на катедра Клавирно дуо в Хановерската Академия за музика, театър и медии, а през 2011 основават форума за клавирно дуо Twin Pack Piano.

Приликите между Аглика Генова и Любен Димитров се простират надалеч в миналото: И двамата от българо-гръцки произход, и двамата започват уроци по пиано на 5-годишна възраст, а на 9 години са първите им публични изяви като солисти с оркестър. По време на солистичното обучение в музикалните училища в Пловдив и Русе, а след това в Националната музикална академия в София, в класа на проф. Джулия и Константин Ганеви, всеки от тях печели множество награди от международни конкурси. По лична покана на легендарния пианист и техен ментор проф. Владимир Крайнев, те завършват специализация в неговия клас в Музикалната академия в Хановер.

„Един следобед, малко преди един конкурс за соло пиано в Сеул (Корея), имаше на разположение само една зала за репетиции и тя беше с две пиана. Спонтанно започнахме да свирим Етюд 25/11 от Шопен в синхрон и бяхме окрилени. Само няколко месеца след това спечелихме нашата първа награда като дуо“, спомнят си Аглика и Любен.

Днес те живеят в Хановер, Маями и София.

Avatar
MARCH MUSIC DAYS INTERNATIONAL FESTIVAL
МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСВТИВАЛ МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ
SPONSORS, PARTNERS, DONORS • СПОНСОРИ, ПАРТНЬОРИ, ДАРИТЕЛИ
MEDIA PARTNERS • МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ