Родена през 1991 година, Софи Дартигалонг започва музикалното си образование с китара и кларинет. През 2003 година се захваща с фагот.

Учи в Националната музикална и танцова консерватория в Лион в класа по фагот на Карло Коломбо и Жан Пиньоли. През 2011 година постъпва в Академията Караян на Берлинката филхармония, където неин учител е Д. Дамиано. През 2012 година печели прослушването за соло контрафагот и става член на Берлинката филхармония. През 2015 година е назначена за соло фаготист на Виенската държавна опера като наследява Михаел Верба.

По време на своето обучение Софи участва в голям брой конкурси, на които печели множество международни награди, включително Втора награда и Награда на публиката (при неприсъдена Първа награда) на Международния конкурс на ARD в Мюнхен през септември 2013 година. През 2015 година печели престижния Beethoven Ring в Бон.

Като солист свири със Симфоничния оркестър на Баварското радио (концерт от Жоливе), с Мюнхенския камерен оркестър (концерт от Вивалди), с Филхармонията на Югозападна Гемания (концерт от Моцарт), с Виенския камерен оркестър (концерт от Щраус), с оркестър SWR – Щутгард (концерт от Хумел) и други.

Участва в редица фестивали, сред които Beethoven Bonn Festival, Bassoon Festival в Пекин, International Double Reed Conference, фестивала в Луцерн, BBC Proms, La Cote Saint Andre Festival, фестивала в Залцбург и др.

От 2013 година води майсторски класове в Япония, Аржентина, Испания, Португалия.

От 2014 година е артист на Пюхнер.

Avatar
MARCH MUSIC DAYS INTERNATIONAL FESTIVAL
МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСВТИВАЛ МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ
SPONSORS, PARTNERS, DONORS • СПОНСОРИ, ПАРТНЬОРИ, ДАРИТЕЛИ
MEDIA PARTNERS • МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ