„Хамбург. Да не са превъплъщение на Бийтълс? Четирима музиканти, четирима млади хора с образа на „палави момчета“ и цялата самоувереност на известните моп-топ, излизат на сцената, започват да свирят и озаряват цялата зала. Публиката е пълна с  млади момичета – голям екран, точно като за поп банда…

„Тяхната музика се характеризира с комбинация от мъжественост и чувствителност. Свирейки предимно наизуст, те са свободно видими и винаги са подредени в полукръг. Кой кого поглежда и кой излиза напред като водещ глас се случва напълно инстинктивно и спонтанно, следвайки логиката на музиката. Техният изумителен перфекционизъм е пословичен…“

Четиримата музиканти Блаж Кемперле, Ерик Нестлер, Алан Лужар и Гуерино Белароса се срещат в Кьолн, където основават саксофонен квартет SIGNUM през 2006 година. Саксофонистите получават образованието си в Кьолн, Виена и Амстердам; квартетът е повлиян основно от квартетите Ebene, Artemis и Gabor Takacs-Nagy.

Печелили множество награди на международни конкурси, между които тези в Лугано и Берлин, в момента SIGNUM концертират в големите зали и фестивали на Европа. През 2013 година дебютират в Карнеги Хол, Ню Йорк. Много специално и забележително постижение за тях е отличието „Изгряващи звезди за 2014/2015 година“ на Европейската организация на концертните зали (ECHO), което им отваря вратите за престижни концертни зали като Barbican Centre, Лондон; Konzerthaus, Виена; Concertgebouw, Амстердам; Palais des Beaux-Arts, Брюксел; Teatro della Pergola, Флоренция; Gulbenkian, Лисабон; Festspielhaus Баден-Баден; Люксембургската филхармония; Elbphilharmonie, Хамбург; Konzerthaus, Дортмунд; Кьолнската филхармония и др.

През октомври 2016 година SIGNUM са наградени с „Най-добър ансамбъл  за 2016 година“ на престижния менски фестивал в Меклембург.

SIGNUM са в постоянно търсене на нови идеи, новаторски предизвикателства и интригуващи артистични срещи. Тяхната искрена радост и експериментална гъвкавост се отразяват в удивителните им програми; освен това четеримата млади музиканти могат да бъдат чути в класически квартетни формации и продължават да създават вълнуващи, невиждани никога съвместни проекти с вдъхновяващи звукови пейзажи.

В предстоящите сезони SIGNUM ще си пратнира на сцената с различни камерни музиканти, сред които Хариет Криг и Даниел Мюлер-Шот (виолончело), Симоне Дзанкини (акордеон) и изгряващата звезда Алексей Герасимец (ударни). От Южна Италия до Северна Европа и Русия са планирани множество рецитали в престижни фестивални и концертни зали. Освен това, SIGNUM продължава да партньорството си с редица оркестри с Концерта за оркестър и саксофонен квартет на Ф. Глас и Ритъмът на Америка от Боб Минцер.

SIGNUM са дълбоко заинтересовани от бъдещата публика и поради тази причина създават своя собствена образователна семейна концертна програма SIGNUM4kids, която ще бъде представена в Кьолнската филхармония и на фестивала Хайделбергска пролет през 2018 година.

Първият компактдиск на квартета Debut излиза 2011 година и включва творби на Григ, Равел, Барток и Шостакович, издаден от ARE, а вторият, с името Balkanication, през декември 2014. Тази година се планува излизането на нов запис.

Avatar
MARCH MUSIC DAYS INTERNATIONAL FESTIVAL
МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСВТИВАЛ МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ
SPONSORS, PARTNERS, DONORS • СПОНСОРИ, ПАРТНЬОРИ, ДАРИТЕЛИ
MEDIA PARTNERS • МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ