Робърт Коен прави концертния си дебют едва дванадесетгодишен в Royal Festival Hall в Лондон и през последващите четиридесет години от бележитата му международна кариера е приет за един от най-важните челисти на нашето време. „Лесно е да се чуе за какво е цялата шумотевица, той свири като Бог“ (преглед на New York Stereo)

Канен да концертира по цял свят от диригенти като К. Абадо, А..Дорати, Сър М. Елдър, М. Дженсънс, Сър Ч. Макерас, Д. Максимиук, К. Мазур, Р. Мути, Сър Р. Норингтън, Т. Отака, Сър С. Ратъл, С. Скровачовски, М. Тилсън-Томас, Е.Табаков, О. Ванска.

Като камерен изпълнител работи с множество прочути солисти и ансамбли като Йехуди Менухин и струнен квартет Амадеус (включително техния компактдиск на квинтета на Шуберт за DGG), M. Преслер, Л. Кавакос, М. Минчев и К. Цимерман.

Прави звукозаписния си дебют на деветнадесетгодишна възраст с Концерта за виолончело на Елгар заедно с Лондонската филхармония, който му носи сребърен диск за продажби на над четвърт милион копия. От тогава прави доста записи за BIS, BeArTon, EMI, Deucsche Grammophon, Naxos, Sony и за Decca.

Учи с Уилям Плит, Жаклин дьо Пре и Мстислав Ростропович. Води майсторски класове и лекции по цял свят и се формира като вдъхновяващ учител. Преподавател е в Кралската музикална академия в Лондон.

Освен соловата си кариера, Коен ръководи Charleston Manor Festival в периода 1989 – 2012 година, свири в легендарния Fine Artists квартет (2012 – 2018), води ежемесечно радио предаване в САЩ по WUWM, куратор е на Highbrow TV и управлява интернет сайта celloclinic.com.

Води майсторски класове и концертира в България от 2000 година. Има невероятна съвместна работа със Софийска филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, МФ Мартенски музикални дни, ММФ Варненско лято.

Същността на Робърт Коен като комуникатор е обобщена от The Guardian, който отбелязва Коен може да задържи публиката в дланта на ръката си.

Avatar
MARCH MUSIC DAYS INTERNATIONAL FESTIVAL
МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСВТИВАЛ МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ
SPONSORS, PARTNERS, DONORS • СПОНСОРИ, ПАРТНЬОРИ, ДАРИТЕЛИ
MEDIA PARTNERS • МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ