Пламен Джуров завършва Националната музикалната академия в класовете на проф. Мара Балсамова (пиано), проф. Константин Илиев (дирижиране) и проф. Марин Големинов (композиция).

През 1976 започва работа като диригент на Плевенска филхармония, където работи в продължение на шест години. Работи в системата на ДО Музика и гастролира в Мексико, Куба, Германия, Алжир, Кипър, Македония и Русия, където работи с Филхармонията на Санкт Петербург.

От 1988 е диригент на Камерния ансамбъл Софийски солисти. Всяка година организира десетки концерти на ансамбъла в София и страната, открива и разработва нови акустични пространства за публични концерти. Всеки концерт се записва и излъчва от БНР, а част от концертите са излъчвани от БНТ и в чужбина. В близката история на състава има няколко директни излъчвания за цяла Европа пf линия на Европейския съюз за радио и телевизионно разпръскване.

Заедно  със  Софийски солисти  прави  стотици  концерти  в над 30 държави от  Европа,  Северна  Америка,  Япония и  Република Корея. Сред многобройните му радио и телевизионни записи (над 400) е и поредицата първи изпълнения  на творби от български и чужди автори, както и записи за звукозаписни компании като Denon, Victor, ABC,  Records, с които издава интегралите на  клавирните концерти на  Й. С. Бах и интегрална панорама на литературата за китара и оркестър. На него се дължи и серията от премиерни изпълнения на чужди и български композитори и първи прояви с оркестър на млади български дарования.  

Композиторските му пристрастия са насочени предимно към инструменталните жанрове. Негови  произведения са изпълнявани и записвани в редица чужди  страни: Соната за пиано (1975); Елегия за оркестър (1980); Токата за оркестър (1982); Фантазия за оркестър (1985); Четири балади, Каденца за саксофон и цигулка  (1994), Саксофония (2012), Антихрист (2014).

Професор е по дирижиране в НМА Панчо Владигеров в София. Негови студенти и специализанти работят в различни градове на България и по света.

Развива активна   дейност в областа на музикалното изкуство и културното строителство. Често е търсен като експерт по проблемите на музикалната култура. След 1990 е от учрeдителите на поредица нестопански организации, свързани с българското музикално наследство – фондациите Борис Христов, Панчо Владигеров, Петко Стайнов, Софийски музикални седмици, както и Музикаутор.

Носител е на поредица награди за композиция и дирижиране, между които   Кристална лира, Златно перо, награди на СБК, СМДБ, Столична община, вкл. и на званието Почетен гражданин на София.

Avatar
MARCH MUSIC DAYS INTERNATIONAL FESTIVAL
МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСВТИВАЛ МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ
SPONSORS, PARTNERS, DONORS • СПОНСОРИ, ПАРТНЬОРИ, ДАРИТЕЛИ
MEDIA PARTNERS • МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ