Оливие Казал – роден през 1962 в Тулуза, Франция. За първи път свири пред публика на 7 години.След заниманията си с пиано в родния му град и в Консерваторията в Тулуза с Евелин Флоу, едва 12-годишен постъпва в Парижката консерватория в класа на Пиер Санкан, която завършва с първа награда по пиано и камерна музика. От 1985 до 1987 година продължава обучението си в Брюксел при Михаел Ферман.През 1988 участва в редица клавирни конкурси и печели над 30 международни награди. Сред тях са втората награда на конкурса Мария Калас – Барселона (1988) и Бузони – Болцано (1991), Grand Prix  от конкурса Лонг –Тибо (Париж, 1993), награди в  Испания (1993), Претория (1990), Сенигалия и Марсала (1989). Носител е и на наградата на публиката  от Международния клавирен конкурс в Сидни (1992), както и на специалната награда на журито през 1990 на конкурса Уилям Капел в Мериленд. Лауреат е на конкурса Чайковски в Москва през 1990 година.

Поддържа активна концертна дейност. Концертира в над 50 страни, свири в цяла Европа, Япония, Китай, Южна Африка, Австралия, Северна и Южна Америка. Има 15 концертни турнета, направени из цяла Австралия с Австралийския камерен оркестър.

Сред музикантите, които оценяват високо неговото изпълнителско майсторство, се открояват имената на Лазар Берман, Лорин Маазел, Марта Аргерих, Иво Погорелич и Леон Фишер.  

Записва за фирмата Naxos интеграл с всички клавирни творби на Франсис Пуленк. От 1981 е професор в Консерваторията в Шантили, Франция.

Avatar
MARCH MUSIC DAYS INTERNATIONAL FESTIVAL
МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСВТИВАЛ МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ
SPONSORS, PARTNERS, DONORS • СПОНСОРИ, ПАРТНЬОРИ, ДАРИТЕЛИ
MEDIA PARTNERS • МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ