Мариета Петкова е считана за един от най-автентичните майстори на пианото. Емоционална наситеност, силна комуникативна личност, истинска виртуозност и пъстрота са се сляли в една жива артистичност, приемана възторжено от пресата и широката публика.

Родена е през 1968 в Русе. Учи седем години в НУИ Проф. В. Стоянов, което завършва през 1986 със златен медал. Учи една година в Музикалната академия в София при Лили Атанасова и Гина Табакова. Следват 2 години в Колежа по музика и сценични изкуства във Виена при проф. Паул Бадура-Скода, който пише: „Много рядко съм имал студенти, у които интелигентността, усетът и техническите умения да са толкова съвършено сляти. Въпреки крехката си възраст Мариета Петкова е абсолютно завършен зрял артист. Когато свири, тя е напълно потопена в музиката и с това успява дълбоко да докосне своите слушатели.“

През 1989-90 Мариета е вече резидентен артист в центъра за изкуства Banff в Канада. През 1990 се премества да живее в Амстердам, където учи при Ян Вийн в консерваторията Sweelinck, която завършва през 1994 с най-високо отличие. В свое интервю, Ян Вийн споделя за нея: „Мариета Петкова е природен талант. Когато за пръв път я чух да свири, веднага си помислих, че и в предишния си живот трябва също да е била пианист. Начинът, по който полага ръцете си на пианото и докосва клавишите беше нещо ново за мен. Никога преди това не бях виждал някой с такъв афинитет към музиката и пианото.“ От 1989 взима уроци при Гиорги Себьок (1922-1999) в Амстердам и Швейцария. Себьок се оказва един неизчерпаем и безценен извор на вдъхновение за нея.

Кариерата й започва с многобройни награди от различни международни конкурси. Още на 10-годишна възраст печели Голямата награда на Националния клавирен конкурс в България. Това е първата от серията награди от конкурси в Италия (Салерно 1981, Сенигалия 1985, Ена 1989 и Канту 1993), Чехия (Първа награда и награда Тибор Катай от конкурса Virtuosi di Pianoforte през 1983 г.), България (София 1983, Плевен 1984), Португалия (Конкурс Vianna da Motta през 1987), Австрия (Конкурс Ромбро Степанов във Виена 1988), Швейцария (втори финалист от престижния конкурс Клара Хаскил 1989) и Холандия (победител от конкурса Едуард Флипс през 1990, Европейската награда на музикална фондация Ямаха през 1993, трета награда от Международния конкурс Шевенинген 1994 и др.). През 1993 е удостоена с престижната титла Lauréate Juventus от Фондация Никола Леду на Европейския съвет във Франция.

Концертира из цяла Европа, Северна Америка и Япония, най-вече със солови рецитали и като солист на прочути откестри (Камерният оркестър на Лозана, Камерният Концертгебау оркестър, Щутгартският камерен оркестър, Вюртембергската филхармония Ройтлинген, Концертнит оркестър на Будапеща, Филхармоничният оркестър на Ротердам и др.) Нейните концерти в Аместрдамския Концертгебау са винаги разпродадени. Свири в редица престижни зали, сред които: Théâtre de la Ville, зала Плейел и Théâtre du Châtelet в Париж, Лийдерхале – Щутгарт, Бетовенхаус в Бон, Националната галерия на Вашингтон, Palacio Nuñez в Мадрид, Тонхале в Цюрих, зала Падеревски в Лозана и Виктория Хол в Женева.

Участва в редица международни фестивали, сред които Carinthischer Sommer  в Австрия, фестивали в Монтрьо-Вевей, Ернен, Париж (фестивала Шопен), Ротердам (фестивала на Гергиев), Международния клавирен фестивал в Йокохама,  Фестивал на бъдещето в Швейцария и др. Особено търсен партньор е за камерна музика. Работи с цигуларя Веско Ешкенази, челистите Питер Виспелвей, Марк Копи, Тимъти Гил и с мецосопрана Кора Бурграаф.

Мариета Петкова записва за Steinway. За записите на соловите си албуми тя предпочита автентичността на живите изпълнения. Записите на живо от нейния рецитал в Лозана, особено тези на пълните Етюди-картини от Рахманинов (1996), и всичките Прелюдии (2002), са изключително високо оценени по цял свят. Нейна компилация от 17 биса от концерти на живо е издадена през 2005, след което излиза и записът на Концерт за пиано К. 271 от Моцарт с Камерния Концертгебау оркестър в Амстердам. Независимо от това, Мариета Петкова прави и студийни записи за Universal Classics през 2006 (транскрипции на Бах за соло пиано и Антична ария с мецосопрана Таня Крос), за Strengholt United Media през 2008 (песни от Шуман, Хайне, Гаайкема с баритона Мартен Конингсбергер). Два албума с нейни записи на живо излизат през 2010: ‘Ardamente’ и ‘Affettuoso’, включващи творби от Шуман и Шопен – Фантазии  за соло пиано и концерти за пиано, заедно със Севернохоландския симфоничен оркестър,  дирижиран от Михел Табачник. Това първо сътрудничество със
звукозаписната компания Bloomline продължава през следващите години и в резултат излизат компактдискове с творби от Бах, Бетовен, Шуман, Шопен, Лист, Рахманинов, Скрябин и Прокофиев.

Avatar
MARCH MUSIC DAYS INTERNATIONAL FESTIVAL
МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСВТИВАЛ МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ
SPONSORS, PARTNERS, DONORS • СПОНСОРИ, ПАРТНЬОРИ, ДАРИТЕЛИ
MEDIA PARTNERS • МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ