Мария Принц свири с водещи оркестри из цяла Европа, има изпълнения с Виенската филхармония и партнира с прочути диригенти като Рикардо Мути на Залцбургския фестивал, Сейджи Озава във Виена и Невил Маринър.

Изнася рецитали в САЩ, Европа и Япония. Нейните изяви в жанра на камерната музика включват многобройни изпълнения с членове на Виенската филхармония.  

Мария Принц работи по големи проекти за концерти и записи с известния френски флейтист Патрик Галоа, сред които концерти в Weill Hall/Carnegie Hall в Ню Йорк, Purcell Room/Queen Elizabeth Hall в Лондон и Международната академия  Киджана в Сиена. Техният албум за Naxos със сонати за цигулка от Моцарт, аранжирани за флейта от Патрик Галоа, е признат от пресата за албум с „неустоимо обаяние“. Втори албум за Naxos с вариации оп.105 и оп.107 от Лудвиг ван Бетховен, излязъл през септември 2015 година предизвиква коментар от „Грамола“ :“Двама музиканти на световно равнище!“

Мария Принц записва също концерти за пиано от Хайдн и Моцарт със Софийския симфоничен оркестър, сонати от Брамс за кларинет и пиано с Алфред Принц, както и Пуленк, Мартину и кларинетните сонати на Брамс с Петко Радев. Има записан диск с камерна музика на Бетовен, Глинка и А. Принц.

Един от най-силните акценти в звукозаписната дейност на Мария Принц е издаденият през октомври 2013 албум за Chandos с концерти от Е. Шулхоф, Е. Кренек и В. Д‘Енди със солисти Мария Принц, Карл-Хайнц Шютц, Кристоф Конц, Роберт Наги и Аcademy of St Martin in the Fields под диригентството на сър Невил Маринър.

През март 2017 излезе нов албум на Naxos с песните на Пучини с Красимира Стоянова, а през февруари 2018 предстоят записи за нов проект за Naxos - диск с руски репертоар с Маргарита Грицкова (мецосопран).

Между значимите проекти за сезона 2017/2018 година са концерт в памет на Сър Невил Маринър с Виенския Камерен Оркестър в Концертхауз във Виена, камерен концерт с кларинетиста Андрю Маринър и фаготистката Софи Дартигалонг на фестивала «Мартенски музикални дни» в Русе и клавирни рецитали с произведения на Чайковски и Прокофиев във Виена и в Карнеги Хол в Ню Йорк.

Мария Принц е родена в София. Дъщеря е на големия български композитор и диригент Константин Илиев. Завършва Висшето училище за музика Ханс Айслер – Берлин  в класа на  проф. Рудолф Дункел. Специализира при Йорг Демус във Виена и Ивон Лефебюр в Париж. Педагогическата си дейност започва в Цюрих, а от 1987 е преподавател в Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена.  Води майсторски класове в Залцбург, Япония, САЩ и България.

Avatar
MARCH MUSIC DAYS INTERNATIONAL FESTIVAL
МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСВТИВАЛ МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ
SPONSORS, PARTNERS, DONORS • СПОНСОРИ, ПАРТНЬОРИ, ДАРИТЕЛИ
MEDIA PARTNERS • МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ