Квартет Шуман е достигнал етапа, в който всичко е възможно. Това има своите последствия за слушателите, които от концерт на концерт трябва да бъдат подготвени за предизвикателства: „Работата истински се развива само на живите изпълнения“, казва квартетът.

„Там е истината, защото ние самите никога не знаем, какво ще се случи. На сцената всички ограничения изчезват и ти автоматично ставаш искрен със себе си. Тогава можеш да създадеш връзка с публиката, комуникирайки с нея чрез музиката.“

Към живите изпълнения съвсем скоро ще бъде добавена още енергия: Сабине Майер, Менахем Преслер и Албрехт Майер ще концертират заедно с квартета. Акцент в сезон 2016/2017 е началото на тяхното резидентство в Дружеството за камерна музика на Lincoln Center в Ню Йорк. Сезонът включва още турне в Япония, концерти на музикални фестивали като Райнгау и Шлезвиг Холщайн, обновени ангажименти в Тонхале (Цюрих), Уигмор Хол в Лондон и в Мюнхен. 2017 излиза и поредният им компактдиск LANDSCAPE с творби от Хайдн, Барток, Такемицу и Пярт. За последния си албум получават наградата на BBC Music Magazine за най-добър дебют на годината.

Тримата братя Марк, Ерик и Кен Шуман, израснали в Райнланд, свирят заедно от най-ранно детство. През 2012 към тях се присъединява виолистката Лиза Рандалу, родена в естонската столица Талин и израснала в Карлсруе, Германия. Онези, които са присъствали на изпълнение на квартета, често отбелязват осезаемата здрава връзка между членовете. Четиримата музиканти се наслаждават на своята комуникация без думи: един поглед е достатъчен да предаде на другите как трябва да се изсвири определен пасаж. Въпреки че индивидуалните характери категорично се отркояват, едно взаимно общо пространство се издига във всяко музикално произведение. Отвореността и любопитството на квартета може отчасти да е и резултат от формиращото влияние на преподаватели като Еберхард Фелц, както и в следствие на работата с партньори като Менахем Преслер.

Записването на компактдискове, обучението при квартет Албан Берг, работата като дългогодишни резидентни артисти в зала Роберт Шуман в Дюселдорф, спечелването на престижния Concours de Bordeaux, наред с награди от други конкурси, серията от преподаватели и музикални партньори – винаги е много изкушаващо да се анализират факторите, довели до това, толкова много хора да гледат на квартет Шуман като на един от най-добрите в света.

Четиримата музиканти обаче смятат тези етапи като срещи по пътя им, като уверение за пътя, по който са поели. Чувстват, че тяхното музикално развитие през последните две години бележи изключителен скок. „Ние наистина искаме да отведем нещата до краен предел, да видим колко далеко ще ни изпрати вълнението и нашата спонтанност като група.“, казва Кен Шуман, средният от тримата братя.

А критиката ги одобрява: „Огън и енергия. Квартет Шуман свири изумително добре ... без съмнение една от най-добрите формации сред днешното квартетно поколение, ... с искряща виртуозност и желание да удивлява“ (Харалд Егебрехт, Süddeutsche Zeitung).

Avatar
MARCH MUSIC DAYS INTERNATIONAL FESTIVAL
МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСВТИВАЛ МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ
SPONSORS, PARTNERS, DONORS • СПОНСОРИ, ПАРТНЬОРИ, ДАРИТЕЛИ
MEDIA PARTNERS • МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ