Квартет „Микеланджело“ е основан през 2002 година от четирима музиканти, популярни като солисти, камерни музиканти и преподаватели, които споделят неустоимото желание да свирят заедно най-добрият репертоар.

От първият им сезон заедно през 2003/2004 година насам, те редовно концертират в Скандинавските страни, страните от Бенелюкс, Обединеното кралство, Германия, Италия и Япония, както и в световни зали като Консертгебау в Амстердам, Театър Шанз–Елизе в Париж, Tonhalle в Цюрих и Wigmore Hall в Лондон. Фестивалните им изяви включват Единбург, Сион, Хардангер, Фестивалите за камерна музика в Делф и Нова Зеландия. През петте години от както е създаден квартетът, критиците последователно го възхваляват за колективната виртуозност и опит на членовете му, както и тяхната музикалност и интензитет на музикалното изразяване. През сезон 2012/2013 квартетът изпълнява целия цикъл за квартети на Бетовен в Шотландия, а през 2015 година – в Япония.

Възпитаник на големия румънски педагог Стефан Джорджиу, Михаела Мартин печели големите награди от конкурсите „Чайковски“, „Кралица Елизабет“ и от първия международен конкурс за цигулари в Индианаполис. Нейни камерни партньори са имена като Марта Аргерич, Юри Башмет, Курт Мазур, Николаус Харнонкурт, Елизабет Леонская, Нобуко Имаи, Леон Флейшер и Менахем Преслер. Професор е във Висшето училище за музика в Кьолн, в Академията Кронберг и в Barenboim–Said Academie.

Роденият в Санкт Петербург цигулар Даниел Аустрих хваща вниманието на международната публика след награди от Международните конкурси „Сарасате“ и „Паганини“ в Москва. Свири като солист с много оркестри и се изявява на значими фестивали като тези в Шлезвиг-Холщайн, Узедом, Санкт Петербург, Мексико сити и Отава. Свири камерна музика с изпълнители като Ицхак Пърлман, Доналд Уайлърстайн, Давид Герингас, Нобуко Имаи и квартет „Санкт Петербург“.

Обединявайки любовта към камерната музика и соловата кариера, шведският челист и диригент Франц Хелмерсон свири с водещи диригенти и оркестри и се изявява на сцените на важни международни фестивали. През 70-те години е главен челист на Симфоничния оркестър на Шведското радио, където е силно повлиян от Серджиу Челибидаке. Уилям Плит и Ростропович също имат силно влияние върху формирането му като музикант. Той е преподавател в Музикалното училище „Ханс Айслер“ в Берлин и в Академията в Кронберг.

Бивш член на квартета „Вермеер“, родена в Япония, Нобуко Имаи е считана за една от най-забележителните виолистки на своето време. След като завършва обучението си в Музикалното училище в Токио, Йейлския университет и „Джулиард“, печели високи отличия на международните конкурси в Мюнхен и Женева. Работи с изтъкнат камерни изпълнители, сред които Гидон Кремер, Мидори, Ицхак Пърлман, Йо-Йо Ма, Андраш Шиф и Роналд Браутигам. Преподава в Консерваториите в Амстердам и Женева, както и  Академията в Кронберг, Германия.

Avatar
MARCH MUSIC DAYS INTERNATIONAL FESTIVAL
МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСВТИВАЛ МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ
SPONSORS, PARTNERS, DONORS • СПОНСОРИ, ПАРТНЬОРИ, ДАРИТЕЛИ
MEDIA PARTNERS • МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ