Андрю Маринър е водач на кларинетите в Лондонския симфоничен оркестър от 1986 година, когато наследява покойният Джак Браймър.

По време на оркестрова си кариера се изявява на международната сцена както като солист и камерен изпълнител, така и като преподавате. За пръв път свири с Лондонския симфоничен оркестър под диригентството на Серджиу Челибидаке като гост-водач на кларинетите по време на турнето на оркестъра през 1983 година. По-късно става водач на кларинетите на Academy of St. Martin in the Fields, позиция, на която свири до 2008 година, паралелно с ангажимента си към Лондонския симфоничен оркестър.

Като солист често свири на сцените на Barbican Hall и Royal Festival Hall. Преподавателската и изпълнителската му кариера добиват световен мащаб от Европа до Америките, Азия и Австралия.

По време на музикалната си кариера, свири с камерни ансамбли от цял свят, между които струнните квартети: Chilingirian, Линдзи, Endellion, Москва, Варшава, Орландо, Saccone и Belcea, както и в състава на камерния ансамбъл на Лондонския симфоничен оркестър. Свирил е с едни от най-изявените камерни изпълнители, сред които Алфред Брендел, Андре Превин, Андраш Шиф, Лин Харъл, Стивън Исерлис, Еманюел Акс, Елен Гримо, Силвия Макнайър и Едита Груберова, а на по-късен етап с Владо Перлмутер и Джордж Малкълм.

Акценти в кариерата му са свързани с многобройни участия с баща му сър Невил Маринър, както като солист, така и като част от състава на Academy of St. Martin in the Fields. Сред многото му интерпретации на Концерта за кларинет на Моцарт, особено запомнящи се са изпълненията в Musikverein във Виена; Театър Ла Скала в Милано под диригентството на сър Колин Дейвис; Театро Ла Фениче във Венеция през 2009 година под диригентството на сър Невил, както и концерти дирижирани от Мистислав Ростропович и сър Антонио Папано.

Изпълнява световни премиери на няколко творби, композирани за него от сър Джон Тавенър, Робин Холоуей, Домини Малдауни и Дъглас Уайланд. Лондонският симфоничен оркестър възлага на Джон Тавенър създаванто на пиесата Покаялият се крадец за кларинет, ударни и седем струнни специално за Андрю, който представя премиерата заедно с оркестъра. През 1990 записва творбата под диригентството на М. Т. Томас, а в последствие я изпълнява пред нюйоркската публика. Прави първите изпълнения на Концерт за кларинет на Холоуей, написан в чест на 1400-ия юбилей на Кралското училище в Кентърбъри, както и на Концерта за кларинет на Малдауни на сцената на Оксфордския фестивал за съвременна музика. В Австралия, Андрю изпълнява новия концерт на Уайланд заедно с Мелбърнския камерен оркестър.

През 1989 е включен в представянето на Прелюд, фуга и рефрени на Ленард Бърнстейн, под диригентството на композитора, в Лондон, Париж и Берлин. За стогодишнината на Финзи през 2001 година е солист в Концерта за кларинет на композитора на възпоменателен концерт в Кралската фестивална зала. Важни за отбелязване са изпълненията му на Първа Симфония на Дебюси заедно с Лондонския симфоничен оркестър, под диригентството на М. Т. Томас и В. Георгиев в Барбикан и Duet Concertino за кларинет и фагот на Р.  Щраус с диригенти В. Димитров и Око Каму.

В репертоара му на камерен изпълнител забележителни остават неговите изпълнения на Кларинетните квинтети от Брамс и Моцарт, заедно със струнните квартети Sine Nomine и  Lindsay, както и тези на Овчарят на скалата от Шуберт със Силвия Макнайър и Алфред Брендел в Кралската фестивална зала през 1999, и с Едита Груберова в зала Уигмор през 2010.

В допълнение към многобройните записи с Лондонския симфоничен оркестър и Academy of St. Martin in the Fields, Маринър записва основния солов и ансамблов за различни лейбъли като Philips, EMI, Chandos and Collins Classics, а Би Би Си често излъчва концертните му серии. Последните му проекти включват записи на Кларинетния квинтет на Р. Корп с оркестър Ню Лондон и Концерта за кларинет на Х. Блейк със сър Невил Маринър и Academy of St. Martin in the Fields за Pentatone.

Като член на Лондонския симфоничен оркестър, изпълненията на Андрю  могат да бъдат чути в десетки саундтраци на пълнометражни филми и телевизионни предавания, включително Амадеус, Смело сърце и Речта на краля, печелили Оскар за най-добър филм, както и в саундтрака на Д. Уилямс за Хари Потър.

Търсен преподавател и консултант в областта на духовите инструменти, Андрю Маринър води майсторски класове, обучава оркестри и журира на конкурси по цял свят. Преподава в музикално училище Guildhall и Кралската музикална академия. През годините преподава в Консерваторията в Сидни, Австралийската национална академия в Мелбърн, Juilliard, Академията в Хонг Конг и Музикалната академия в Рим, като междувременно е наставник на изпълнителите от New World Symphony в Маями. Редовен консултант е на конкурса по дирижиране Donatella Flick, член на Консултативния комитет на фондация Solti  и  попечител на фондация Hattori.

Като син на сър Невил Маринър, Андрю съвсем естествено израства заедно с Academy of  St. Martin in the Fields, чието седалище за известно време е семейният им дом. Хорист е в хора на Кралския колеж в Кеймбридж и участва в голяма част от знаковите им записи, включително и всеизвестната версия на Miserere на Алегри със солист Рой Гудман. В Кралското училище в Кентърбъри, Андрю започва сериозното си изучаване на кларинет, а първите си оркестров опит придобива като член на Националния младежки оркестър с диригенти като Пиер Булез и солисти като лорд Йехуди  Менухин.

След краткото време, прекарано като студент в Оксфорд, Андрю взема решение да съсредоточи вниманието и усилията си върху кларинета и заминава за Германия, за да се обучава при Ханс Дайнцер в Хановер. Завръщайки се в Лондон, свири камерна музика със струнните квартети Chilingirian и Endellion и заедно със свои приятели от престоя си в Ню Йорк създава духов квинтет – Ансамбъл Albion. Неговият пробив идва, когато през 1983 година Лондонският симфоничен оркестър търси гост-водач за петседмичното си световно турне, като по този начин стартира неговата забележителна кариера.

Андрю Маринър е артист на Buffet Crampon и D'Addario Woodwinds.

Avatar
MARCH MUSIC DAYS INTERNATIONAL FESTIVAL
МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСВТИВАЛ МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ
SPONSORS, PARTNERS, DONORS • СПОНСОРИ, ПАРТНЬОРИ, ДАРИТЕЛИ
MEDIA PARTNERS • МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ