След завършване на НМА „Панчо Владигеров“ в класовете на проф. Йосиф Радионов и Стойка Миланова Зефира Вълова се насочва към исторически информираното изпъление на бароков, класически и романтичен репертоар.

Учи барокова цигулка при Антон Щек, а през 2011 завършва Амстердамската кралска консерватория. Обучението при Луси ван Даел, един от пионерите в сферата на старинната музика, й предоставя възможност да обхване репертоар от ранния италиански барок до творбите на Бетовен и Шуберт.
Работата й с многобройни български и чуждестранни ансамбли, не само като изпълнител, но и като съорганизатор разширяват международните контакти, развиват координаторска и комуникативна дейност в областта на преките задачи при подготовката и изпълнението на концерти, фестивали и спектакли.

Концертната дейност на Зефира Вълова като концертмайстор е свързана с Камерен оркестър „Орфей“ (от 2001 до 2003 г.), Оркестър на Класик ФМ радио (от 2003 до 2008 г.), Фестивален оркестър София (2007-2008 г.).

Като член и концертмайстор на Бароковия оркестър на Европейския съюз от 2008 работи с най-големите имена на бароковата сцена, като Ларс Улрих Мортенсен, Рой Гудман, Тон Коопман, Енрико Онофри, Петра Мюлеянс, Алексис Косенко.

От 2011 до 2015   работи активно като солист и концертмайстор с Les Ambassadeurs – международен оркестър с музикален директор Алексис Косенко (Франция). За компактдискът им с концерти от Антонио Вивалди критиката е единодушна: "Зефира Вълова свири убедително, красноречиво и с благородство, дори когато флиртува с най-виртуозните пасажи, а орнаментите са изваяни с извънредна лекота".

От 2016 е концертмайстор  и гост-диригент на оркестър Il Pomo D' Oro (Италия), с който свирят в най-престижните световни зали съвместно с М. Емеляничев – клавесин и фортепиано, Д. Ди Донато – мецосопран, Ф. Фаджоли – контратенор, Анн Халенберг – сопран и др.

Зефира Вълова е свирила с оркестрите La Chambre Philharmonique под диригентството на Емануел Кривин (Франция), Orchestra of the Age of Enlightenment (Великобритания), Les Musiciens de Saint-Julien (Франция), Cordevento (Холандия), B' Rock (Белгия), Helsinki Baroque Orchestra (Финландия) и др.

Като камерен изпълнител в различни формации изнася концерти на сцената на редица престижни фестивали в Утрехт, Барселона, Потсдам, Брюксел, Брюж с репертоар от Люли, Купрен, Хендел, Телеман, К.Ф.Е Бах, Моцарт, Бетовен и др.

От 2007 инициира и провежда първия по рода си в България ежегоден фестивал Изкуството на барока.
Реализира записи за Meta Records с пианиста В. Стамболов, за Brilliant Classics с блокфлейтиста Е. Босграаф и ансамбъл Cordevento, с оркестъра Holland Baroque Society за Channel Classics, за БНТ и БНР с ансамбъл Арс Барока, Кончерто Антико, както и в дуо с пианиста Василий Илисавский.
От 2011 свири на цигулка от Лоренцо и Томазо Каркаси, Флоренция 1760, предоставена й от фондация Jumpstart Jr.

Avatar
MARCH MUSIC DAYS INTERNATIONAL FESTIVAL
МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСВТИВАЛ МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ
SPONSORS, PARTNERS, DONORS • СПОНСОРИ, ПАРТНЬОРИ, ДАРИТЕЛИ
MEDIA PARTNERS • МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ