Медиите обичат Йоръм Сон и често я наричат „месията на пианото“. Сценичното й присъствие е ярко и магнетично. „Грация, кристален тон“ – това са част от определенията за нейното свирене. Учи пиано в Корейския национален университет, след което продължава обучението си в Хановер при Ари Варди.

 

Попада под светлината на прожекторите през 2004 г., когато се появява като солист на Нюйоркската филхармония по време на турнето й в Азия под палката на Лорин Маазел. Четири години по-късно Маазел я кани отново за солист.

Йоръм Сон има сребърен медал и награда за най-добро изпълнение на камерна музика от конкурса „Ван Клайбърн“, последвана от Втора награда от конкурса „Чайковски“ в Москва и награда за най-добро изпълнение на специално написаната от Родион Шчедрин творба и третото място на международния конкурс „Артур Рубинщайн“.

Била е солистка на Израелската филхармония, Оркестъра на Маринския театър, Academy of St Martin in the Fields, както и с филхармониите на Санкт Петербург, Варшава, Ротердам и Сиатъл с диригенти като Валери Гергиев, Дмитрий Китаенко, Кийт Локхард и Юри Башмет.

Изпълненията й от конкурса „Ван Клайбърн“ са издадени на диск от Harmonia Mundi, за които вече е записала интегрално етюдите на Шопен.
Изнасяла е рецитали на престижни фестивали в Безансон, Любляна, Портлeнд, Фестивала на Гергиев в Ротердам и на летните фестивални дни в Бад-Кисинген, където печели така наречената Клавирна олимпиада през 2008 – награда, определяна от най-добрите музикални критици в Германия.

Avatar
MARCH MUSIC DAYS INTERNATIONAL FESTIVAL
МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСВТИВАЛ МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ
SPONSORS, PARTNERS, DONORS • СПОНСОРИ, ПАРТНЬОРИ, ДАРИТЕЛИ
MEDIA PARTNERS • МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ