Дуо Колаж – Нона Кръстникова (сопран) и Мария Русева (пиано) – е основано през 2011 година, когато двете изпълнителки решават да градят общ репертоар.

От самото начало той се състои предимно от цели вокални цикли като Четири строги напева от Брамс, Пет стихотворения на Матилде Везендонк от Вагнер, Пет песни по стихове на Мария Стюарт от Шуман, Четири песни от Берг и др. Наред с тези опуси и редица други песни от различни композитори, стилове и националности, те изпълняват съвместно камерни опери сред които и Човешкият глас от Пуленк.

В концертните си програми дуото търси концептуалност и нови подходи към публиката. Първият им голям проект е авторският концерт-спектакъл Джони (2013), с който изнасят представления в цялата страна. Представлението дава модерен поглед към кабаретни песни от класически комозитори (Курт Вайл, Ерик Сати, Арнолд Шонберг, Франсис Пуленк и др.), а основен акцент в него е неизпълняваният до този момент в България цикъл кабаретни песни от Бенджамин Бритън, за чиято интерпретация проф. Боянка Арнаудова пише във в. Култура: „Най-ярките изпълнения на дуото бяха: "Кабаретни песни" на Бритън, наситени със страст, ритми и настроения, с гласово многоцветие и характерната за кабаретното пеене интонация...“.

В колаборация с камерен хор София и под режисурата на Вера Петрова (Софийска опера и балет) през 2014 тяхната продукция Кафе по телефона, съчетаваща камерната опера Телефонът от Меноти и Кантата за кафето от Й. С. Бах, е включена в рамките на осмия фестивал “Изкуството на барока”.

През октомври 2015 дуото печели трета награда от конкурса за песенни дуа Елза Респиги във Верона, Италия. Същата година участва в рамките на Фестивала на младите в изкуството Via Pontica в Балчик, където в последствие става ежегоден гост.

През 2016 дуото получава покана за участие във фестивала Note d'Arte in Valpolicella във Верона, Италия, като и за Софийски музикални седмици, Лауреатски дни Катя Попова и др. Същата година е селектирано сред голям брой кандидати за участие в майсторски клас за интерпретация на немска художествена песен, в рамките на Лятната академия в Савонлина (Финландия) с преподавател Хартмут Хол.

През 2017, в партньорство с НМА П. Владигеров и БНР, дуото стартира нова инициатива: творческа лаборатория за млади певци и пианисти AgitatoYouth, в рамките на която 20 млади музиканти бимат провокирани да потърсят най-успешните комбинации по между си, за да разгърнат творческия си потенциал върху шедьоври от немския песенен репертоар. Част от оформилите се дуа вече реализират успешно самостоятелни песенни концерти.

В последните три години, съвместно с Камерен ансамбъл Силуети и в партньорство със Столична община и Музикална къща БНР, дуото инициира Софийски фестивал за камерна музика Аджитато. По повод концерта на дуото в първото издание на фестивала проф. Боянка Арнаудова пише: “... в Шест духовни песни по Гелерт на Бетовен […] както и в Четири строги напева от Брамс, дуото демонстрира знание за стил и звукоизвличане, съответно на смисъла на думите. Нона Кръстникова вече умее да "прибира" обемния си глас и да търси нюанси чрез многообразие на динамики и тембри в единение с пианото; работила е старателно и върху артикулацията, за да пресъздаде точно смисъла на творбите.“

Нона Кръстникова е солист на Бургаската опера и асистент на проф. Мила Дюлгерова в НМА Панчо Владигеров. По време на обучение в същия певчески клас, Нона участва в майсторските класове на Анна Томова-Синтов (2011, 2014, 2015), Райна Кабаиванска (2009), Кири Те Канава (2008) и др. Лауреат е на Международния конкурс Mirabent I Magrans (2014, Сиджес, Барселона); Международния конкурс за млади оперни певци Борис Христов  (2014, София); Национален конкурс Короната на Търново (2011). Оперният репертоар на певицата обхваща множество роли, сред които: Мими, Тоска, Мадам Бътерфлай, Сестра Анджелика (Пучини), Леонора и Амелия (Верди), Дона Елвира, Фиордилиджи, Графинята (Моцарт), Микаела (Бизе). Участва като солист и в множество кантатно-ораториални заглавия като Стабат матер и Малка тържествена меса (Росини), Реквием и Тържествена меса в до минор (Моцарт), Кантата за кафето (Бах).

Мария Русева акомпанира на певчески класове в НМА П. Владигеров и ръководи Камерен хор София, камерен ансамбъл към старинен храм Св. Николай и камерен хор Кантабиле към НЧ Андрей Стоянов, София. По време на обучението си по пиано при проф. Марина Капацинская и по хорово дирижиране при проф. М. Попсавов и проф. Раймунд Виперман (Дюселдорф) тя участва в майсторски класове по пиано на Борис Блох (Есен), Катрин Викерс (Франкфурт), Божидар Ноев (Инсбрук), Людмил Ангелов, Красимир Гатев. Също така посещава майсторски клас за акомпанимент на художествена песен при проф. Дейвид Луц (Виена) и Хартмут Хол (Савонлина). През 2011 година печели Втора награда на Международния конкурс за песенни дуа Густав Малер, София.


Avatar
MARCH MUSIC DAYS INTERNATIONAL FESTIVAL
МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСВТИВАЛ МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ
SPONSORS, PARTNERS, DONORS • СПОНСОРИ, ПАРТНЬОРИ, ДАРИТЕЛИ
MEDIA PARTNERS • МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ