Николай Минчев получава първия си урок по цигулка в София. През 1992 година започва да следва като млад студент в Университета Фолкванг в Есен - Германия при проф. Нана Яшвили и проф. Минчо Минчев. Освен това участва в майсторски класове на проф. Нийман, проф. Файн, проф. Райнер и др.

1996 в България получава отличието Музикант на годината за най-добър дебют. През 1999 печели Втора награда от Международния конкурс Ифра Нийман, а през 2001 като победител в конкурс на Фонда за музикални инструменти получава цигулка Николаус Галиано.

Николай Минчев редовно гастролира с бележити оркестри и участва в редица фестивали в Германия и Европа. Сред местата, на които го водят сценичните му изяви са Мюнхен, Берлин, София, Болшой театър в Москва, както и Осло, където изнася концерт под патронажа на бившия президент Роман Херцог.

През 2016 успешно включва в репертоара си Концерт в сол минор от Миечислав Вайнберг и представя Концерт за цигулка от Роберт Шуман по случай Деня на Обединението на Германия в Голямата зала на историческото Щадхале Вупертал.

От 2001 до 2003 Николай Минчев е първи концертмайстор на Филхармоничния оркестър в Есен, а от 2013 е концертмайстор на Симфоничния оркестър на Вупертал. Минчев е редовен гост концертмайстор на Западногерманското радио в Кьолн, Симфоничния оркестър Бохум, Бетовеновия оркестър в Бон, Филхармоничния оркестър в Дортмунд, Кралската фламандска филхармония и Концертхаус - оркестър Берлин. От 2005 Николай Минчев е доцент по цигулка в Университета по изкуствата Фолкванг в Есен – Германия .


Avatar
MARCH MUSIC DAYS INTERNATIONAL FESTIVAL
МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСВТИВАЛ МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ
SPONSORS, PARTNERS, DONORS • СПОНСОРИ, ПАРТНЬОРИ, ДАРИТЕЛИ
MEDIA PARTNERS • МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ