Целият свят приема възторжено Жерар Косе като един от големите виртуози на виолата.От времето на Примроз до днес той е един от малкото изпълнители, които  успяха да й върнат свободата на пълноправен соло инструмент.

Той получава международно признание в средата на 70-те години като основател и соло-виолист на Ансамбъла на двете епохи.

Солист е на повечето от големите световни оркестри с много широк репертоар – от барока, през Моцарт (според Жерар Косе първият разбрал водещата роля на виолата) до Брух, Берлиоз, Барток, Стравински, Бритън, Уолтън и Мартину. Жерар Косе си поставя за цел да разшири репертоара на своя инструмент. Повече от 20 концерта са му посветени, между които тези на Филип Ерсан, Микаел Левинас, Паскал Дюзарен и Юг Дюфур. Неотдавна, той изпълнява заедно с Мишел Портал и Двойния концерт на Волфган Рим за виола и кларинет с Националния оркестър на Франция.

От  2002 до 2004 е художествен директор на Националния камерен оркестър на Тулуза, с който свири като солист и диригент. Наскоро свири и с Националния оркестър на Франция, с Оркестъра на Романска Швейцария, с Националния оркестър на Лил, с Филхармонията на Монпелие, Филхармонията на Люксембург, Симфоничния оркестър на Сао Паоло и Оркестъра Капитолий на Тулуза.

В отговор на поканата на Мария Жоао Пиреш, в рамките на Фондацията  Кайя Дуеро, той създава и дирижира в Саламанка, Камерния оркестър на Фондацията, съставен от млади музиканти. Тази съвместна работа е истински експеримент за целия репертоар.

Жерар Косе свири и записва редовно с Гидон Кремер, Максим Венгеров, Франц Петер Цимерман, Рьоно Капюсон, Огюстен Дюме, Мария Жоао Пиреш, Франсоа Рьоне Дюшабл, Франк Брале, Николас Ангелих, Жан-Филип Колар, Мишел Портал, Пол Мейер, Еманюел Паю, Готие Капюсон и др.

Има издадени повече от 35 диска за  EMI, Erato, Philips, Teldec, Virgin Classics, Harmonia Mundi и Deutsche Grammophon. Последните му записи са на квинтета Пъстървата от Шуберт за Virgin Classics, диск от рецитал с произведения на Хиндемит и Левинас за Aeon. Наскоро излезе диск,  посветен на произведенията на Блох с Оркестъра на Романска Швейцария.

Жерар Косе ръководи клас по виола в Националната музикална  Консерватория в Париж. Художествен директор е на музикалния фестивал  Флорилежио – Саламанка.
 
Жерар Косе свири на виола Gasparo da Salo (1560).


Avatar
MARCH MUSIC DAYS INTERNATIONAL FESTIVAL
МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСВТИВАЛ МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ
SPONSORS, PARTNERS, DONORS • СПОНСОРИ, ПАРТНЬОРИ, ДАРИТЕЛИ
MEDIA PARTNERS • МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ