Родена в Москва, Елена Башкирова се обучава в Консерваторията Чайковски, в майсторския клас по пиано на баща си – световноизвестният пианист и клавирен педагог Дмитрий Башкиров.

Всеки аспект от нейната творческа дейност – концертни творби, камерна музика, рецитали или музикален съпровод, е еднакво важен, тъй като всеки един е проводник на нестихващо вдъхновение в работата й с другите.

Башкирова изследва класическия и романтичен репертоар, както и музика на двадесети век. Тя е силно повлияна от сътрудничеството и обмена с артисти като Пиер Булез, Серджу Селибидаке, Кристоф фон Донани и Майкъл Гилен. Радва се на дългогодишно професионално партньорство с диригенти като Лорънс Фостър, Карл-Хайнц Щефенс, Айвър Болтън, Манфред Хонек и Антонело Манакорда.

Записите й от 2016 на Сезони и Детски албум на Чайковски са удостоени с награда ICMA в категория солови изпълнения. В допълнение към инструменталните й солови програми, нейна страст са и вокалните концерти като акомпанятор на певци от класата на Матиас Гьорне, Рене Папе, Робърт Хол, Доротея Рьошман, Анна Нетребко.

Преди 20 години основава Международния фестивал за камерна музика в Йерусалим, събитие, което се провежда всяка година през месец септември, а Елена и до ден днешен е негов артистичен директор. Този фестивал се е превърнал във важна част от културния живот на Израел, а от 2012 през месец април всяка година в Еврейския музей в Берлин се провежда партньорски фестивал на този в Йерусалим, който също добива широка популярност.

Джулия Спинола пише за нейната фестивална дейност във Frankfurter Allgemeine Zeitung, че …комбинацията от нейния музикален ентусиазъм и прагматична изобретателност, е това, което прави Елена Башкирива толкова завладяваща като артист…

Чрез гостуванията на концерти от Йерусалимския фестивал на световноизвестни събития за камерна музика в Берлин, Париж, Лондон, Залцбург, Виена, Люксембург, Лисабон, Будапеща, Буенос Айрес и Сао Пауло, както и на международните  летни фестивали  в Люцерн, Вербие, Рейнгау, Дж. Енеску в Букурещ, пиано фестивала в Рур и Бетовенфест в Бон, популярността на фестивала в Йерусалим се разпростира далеч отвъд границите на Израел.

Предстоят нейни гостувания като солист на Санктпетрбургска филхармония, Парижка филхармония, Кьолнска филхармония, Берлинска филхармония, както и партньорства с Kammerakademie в Потсдам, Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz, Оркестъра на Валенсия, Виенски камерен оркестър, Дрезденска филхармония, Лондонска филхармония, NPRSO и други. Заедно със своите камерни партньори концертира в Женева, Лисабон, Париж, Уигмор хол в Лондон, Elbphilharmonie в Хамбург и Музикферайн във Виена.

През 2018   Елена Башкирова е удостоена с наградата на Клавирния фестивал в Рур. Същата година е обявена и за Доктор хонорис кауза на Университета „Бен-Гурион“ в Негев, Израел.

Avatar
MARCH MUSIC DAYS INTERNATIONAL FESTIVAL
МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСВТИВАЛ МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ
SPONSORS, PARTNERS, DONORS • СПОНСОРИ, ПАРТНЬОРИ, ДАРИТЕЛИ
MEDIA PARTNERS • МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ